CAMERON HIGHLANDS part 3

Cameron Highlands merupakan pengeluar utama bunga segar di Malaysia. Kebanyakan tapak semaian bunga yang berpusat di sekeliling Bertam Valley dan di sepanjang jalan dari Brinchang ke Kg.Raja. 
Pada taman-taman bunga dan tapak semaian, terpesona dengan campuran warna dan spesies yang ditanam di sini. Bunga-bunga yang sama ditanam di sini adalah bunga ros, warna badan, kekwa, Dalia, geranium, merah jambu dan gladioli. Anda boleh membeli bunga murah di ini taska atau mana-mana pasaran di sekitar tanah tinggi.
Cameron Highlands is the leading producer of fresh flowers in Malaysia. Most of the flower nurseries are centered around Bertam Valley and all along the way from Brinchang to Kg.Raja.
At the flower gardens and nurseries, be dazzled with the mix of colors and species being grown here. The common flowers grown here are roses, carnations,chrysanthemum, dalia, geranium, fuschia and gladioli. You can buy cheap flowers at these nurseries or any market around the highland.

CAMERON HIGHLANDS part 2
Ladang buah strawberi yang boleh didapati di mana-mana hampir di Cameron Highlands. Semua menawarkan strawberi ditanam di dalam negara dan rumah dibuat jem strawberi dan harga yang sangat murah. Beberapa ladang buah strawberi yang akan membenarkan anda memetik strawberi anda sendiri dan mengenakan bayaran berdasarkan berat. Berikut adalah senarai beberapa ladang-ladang strawberi popular di Cameron Highlands:

Strawberry farms can be found almost everywhere in Cameron Highlands. All offer locally grown strawberries and home made strawberry jams and a very cheap price. Some strawberry farms will let you pluck your own strawberries and charge you according to the weight. Here is a list of some of the popular strawberry farms in Cameron Highlands :
 • Big Red Strawberry Farm
 • Healthy Strawberry Farm
 • Kasimani’s Strawberry Farm
 • KHM Strawberry Farm
 • Raju’s Hill Strawberry Farm
BULAN REJAB KEMBALI

http://bs.serving-sys.com/BurstingPipe/BannerRedirect.bs?cn=brd&FlightID=9570197&Page=&sessionid=33857729581201980&PluID=0&EyeblasterID=20236979&Pos=41764297232356&ord=288042356&sct=1&ncu=$$http://synad2.nuffnang.com.my/nn_click.php?s=53672d8f&urlid=9309271&ref=sharing4me.blogspot.com/&id=1096441&bid=426131&cookie=bvs8gg&goto=%20$$

http://bs.serving-sys.com/BurstingPipe/BannerRedirect.bs?cn=brd&FlightID=9570197&Page=&sessionid=33857729581201980&PluID=0&EyeblasterID=20236979&Pos=41764297232356&ord=288042356&sct=1&ncu=$$http://synad2.nuffnang.com.my/nn_click.php?s=53672d8f&urlid=9309271&ref=sharing4me.blogspot.com/&id=1096441&bid=426131&cookie=bvs8gg&goto=%20$$“ Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia Maha Mendengar Maha Melihat ” 

[Al-Isra’, ayat 1]

Apabila membaca ayat ini, sudah pasti kita teringat akan peristiwa terbesar bagi umat Islam seluruhnya di mana pensyariatan solat telah diterima oleh Nabi Muhammad Sallallahu 'Alahi Wasallam untuk dilaksanakan oleh semua hamba-Nya yang beriman.

Mulianya bulan Rejab ini kerana peristiwa Isra’ Mikraj berlaku dalam bulan ini dan sama-sama kita mulakan bulan yang mulia ini dengan melazimi bacaan doa “Ya Allah, berkatilah kami dalam bulan Rejab dan Sya’aban dan sampaikanlah kami kepada bulan Ramadan”.

Semoga kita semua akan diberi peluang oleh Allah untuk kembali ke dalam madrasah Ramadan yang mulia. Insya-Allah.k

CAMERON HIGHLANDS, MALAYSIACameron Highlands adalah daerah yang paling kecil di Pahang yang terletak di sudut utara -barat negeri ini. Salah satu resort bukit yang paling popular di negara ini, Resort peranginan tanah tinggi ini masih mengekalkan banyak daya tarikan kampung Inggeris. Walaupun kemajuan yang besar dalam dekad yang lalu telah mengubah landskap di tanah tinggi itu , ia kekal sebagai destinasi popular bagi mereka yang ingin melarikan diri cuaca panas kawasan tanah rendah.

Sebagai domain terutamanya pertanian , anda akan mendapati banyak sayur-sayuran dan buah-buahan ladang bertitik di seluruh tanah tinggi. Cameron Highlands adalah juga pengeluar utama bunga dan teh di Malaysia. Bersedia untuk penglihatan indah ladang teh dan bunga yang cantik anda tidak akan melihat tempat lain berkembang pesat di Malaysia.

Terletak di Banjaran Titiwangsa pada kira-kira 1500 meter di atas paras laut , suhu di sini boleh jatuh kepada 16 ˚ C atau lebih rendah pada masa-masa tertentu . Cuaca di sini masih di kebanyakan 20 yang lebih rendah itu pada masa itu.

Cameron Highlands adalah terdiri daripada 4 bandar utama diikuti oleh penempatan yang lebih kecil di pelbagai lokasi. Pekan pertama dari selatan adalah Ringlet , diikuti dengan Tanah Rata , Brinchang, Kea Farm, Tringkap , Kuala Terla dan Kampung Raja.Ringlet
Jika anda mengambil jalan lama melalui Tapah , ini adalah bandar pertama yang anda akan sampai selepas selepas 1 jam memandu di hutan hujan. Terletak di ketinggian 1,200 meter di atas paras laut , Ringlet adalah salah satu hab utama bagi pertanian tanah tinggi. Tiada apa yang banyak yang perlu dilakukan di sini untuk pelancong biasa di samping berhenti untuk bahan api ini adalah salah satu daripada bandar-bandar dengan stesen minyak. Bertam Valley yang terletak kira-kira 5km jauhnya adalah salah satu bunga dan sayur-sayuran pengeluar utama di Cameron Highlands. Hotel terdekat adalah Lakehouse yang kurang dari 5 minit memandu dari sini.

Tanah Rata
Jauh ke adalah Tanah Rata iaitu kira-kira 12 km itu (20 minit memandu) dari Ringlet. Ini adalah pusat pentadbiran Cameron Highlands di mana semua pejabat-pejabat kerajaan , hospital dan balai polis daerah terletak. Stesen bas utama juga terletak di sini dan ini adalah di mana anda akan dapat untuk mendapatkan keperluan pengangkutan anda di dalam dan keluar dari kawasan tanah tinggi diselesaikan. Kebanyakan chalet dan rumah-rumah tetamu yang terletak di sini di dalam dan sekitar Tanah Rata , Hampir semua trekking hutan dan laluan air terjun bermula sekitar Tanah Rata
Lawatan tempatan dan pemindahan boleh diperolehi daripada pengusaha pelancongan pelbagai di bandar. Pengurup wang dan internet kafe juga boleh didapati di sini. Tanah Rata akan menjadi tempat yang baik untuk menikmati tanah tinggi , terutamanya semasa hari-hari bekerja . Ia adalah lebih senyap berbanding dengan Brinchang di mana kebanyakan hotel besar dan restoran terletak.

Brinchang
Seterusnya adalah Brinchang iaitu kira-kira 4 km (10 minit memandu) dari Tanah Rata. Ini adalah di mana anda akan mendapati sebahagian besar hotel pelancong dan restoran. Pasar malam yang dibuka setiap malam Sabtu dan pada hari cuti , ciri-ciri semua jenis sayur-sayuran , bunga, buah-buahan dan produk-produk lain di tanah tinggi itu . Tempat ini boleh benar-benar sesak pada hujung minggu dan musim cuti. Kesesakan lalu lintas dan masalah tempat letak kereta boleh mimpi ngeri pada masa ini. Seterusnya untuk Ringlet , ini adalah satu-satunya bandar lain dengan stesen minyak jadi menyimpan tangki minyak anda di cek.

Kea Farm, Tringkap , Kuala Terla & Kampung Raja
Beyond Brinchang , jalan membawa kepada sepanjang jalan ke Blue Valley. Kebanyakan tempat-tempat pelancongan yang terletak di sekitar laluan ini. Ini adalah di mana anda akan mencari pasaran , ladang sayur-sayuran, taman-taman bunga , taman-taman dan taman-taman lebah rama-rama. Jalan juga cawangan keluar ke Sungai Palas ladang teh dari sini di mana anda boleh melawat kilang atau mempunyai secawan teh sambil menikmati pemandangan yang menakjubkan dari perladangan.


Jika anda terus di jalan utama menuju ke utara , ia akan menjadi bukit dari Kea Farm dan seterusnya. Anda akan melihat sayur-sayuran ladang sepanjang jalan dari sini ke Tringkap dan seterusnya. Tringkap adalah masyarakat pertanian kecil di mana anda boleh menemui gerai-gerai di sepanjang jalan menjual hasil tempatan . Lima belas minit adalah Kuala Terla , satu lagi komuniti pertanian kecil . Kampung Raja adalah bandar terakhir pada peta. Sejak pembukaan jalan Simpang Pulai , bandar ini telah menjadi pintu masuk ke kawasan tanah tinggi dari utara. Dari sini, anda boleh menuju barat ke Ipoh atau timur ke Gua Musang di Kelantan.

BEETALK

Cover art

Description

Look Around for new friends nearby you and enjoy enhanced chatting experience with whisper messages that disappear afterwards. You can also use doodle and cute stickers.

Flip
Browse through different profile pictures. Flip to right to "Like" and left to "Dislike". Automatically become friends if you like each other!
Shake
Find people who are shaking together with you to make friends!
Look Around
Discover and make new friends from nearby
Whisper
Send messages that magically disappear afterwards!
Free Calls and Messages
Unlimited talk time, texts and voice messages
Doodle
Sketch and draw to your friends!
Stickers
Enrich your chatting experience with cute stickers!
Group Chat
Group Vote allows us to find out others' preferences

BeeTalk - screenshot thumbnailBeeTalk - screenshot thumbnailBeeTalk - screenshot thumbnail

REVIEW

LAZADA SALE UP TO 90% OFF


Salam...Selamat Pagi.

Hari nie LAZADA ada membuat sale untuk produk mereka sehingga 90%. Siapa yang sedang usha barang tuk shopping, elok lah meninjau di gedung Lazada ni.KERETA BARU VOLKSWAGEN JETTA 1.4 TSI

Salam Semua...Selamat Petang.

Tengah2 lepak main facebook.. tetiba tengok post model baru kereta Volkswagen Jetta.
Rm130,888 je kot... Tapi 1.4 cc je lah.

Tak mampu lagi nak tukar kereta baru... bace boleh lah..hihi
* Kalu nak tahu lebih lanjut ..klik je blog.carlist.my yer.


credit : http://blog.carlist.my/
Volkswagen Group Malaysia today unveiled its fourth locally-assembled (CKD) model to the Malaysian market, following the previous debuts of the Passat, Polo Sedan and Polo 1.6. Here then, is the 2014 CKD Volkswagen Jetta, priced from RM130,888, excluding insurance.

2014-volkswagen-jetta-ckd-launch-event-1

Key Specs:
 • Price: RM130,888, excluding insurance
 • Engine: 1.4-litre TSI twin-charged four-cylinder petrol
 • Transmission: Seven-speed dual-clutch DSG (Direct Shift Gearbox)
 • Horsepower: 158hp @5,800rpm
 • Torque: 250Nm @ 1,500 – 4,500rpm
 • Performance: 0-100km/h in 8.3 seconds
 • Fuel consumption: 6.0-litre/100km
2014-volkswagen-jetta-launch-event-4

EXTERIOR: On the outside, most of the CKD Jetta directly resembles its CBU counterpart, enlisting 16-inch ‘Navarra’ alloy wheels, chrome grille, front and rear fog lamps, and twin exhaust tailpipes. The halogen headlamps are equippped with ‘Leaving Home’ and manual ‘Coming Home’ functions, which either swith on various interior and exterior lights around the car as you unlock it to enter, or remain switched on after you’ve locked it and walk away from the car.


SAFETY: Then you have the car’s maintained safety features, which are a full suite of six airbags, ESC (Electronic Stability Control), ABS with Brake Assist, hill-start assist and a Park Distance Control system for the front and rear of the car. There is also electrically adjustable exterior mirrors which swing downwards when a driver select reverse gear, just to provide a better view of what’s alongside the car. ISOFIX child-seat anchors are also standard.
SPACIOUSNESS: Something new Volkswagen Malaysia is keen to highlight is the Jetta’s 510-litre boot space. This isn’t an increase over the CBU unit, but the German carmaker is keen to demonstrate the Jetta’s class-leading qualities in the local arena. For example, Japanese and Korean segment alternatives have between 470 and 420 litres (Altis, Civic, Cerato, Elantra), with only the 2012 Nissan Sylphy getting close enough with 504 litres.
The 2014 CKD Jetta is available in four colour choices: Candy White, Platinum Grey, Reflex Silver and Deep Black.